Rolniczy Handel Detaliczny – Jak Rozpocząć?
Rolniczy handel detaliczny (RHD) to mechanizm, który ułatwiają rolnikom sprzedaż i zbywanie produktów wytworzonych w swoim gospodarstwie rolnym (i nie tylko!).
Rolniczy handel detaliczny – rejestracja działalności
Rolnicy posiadający gospodarstwa rodzinne mogą prowadzić działalność w ramach tego handlu spełniając ustalone w ustawie warunki. Aby rozpocząć rolniczy handel detaliczny należy zarejestrować tę działalność
Jeśli przedmiotem handlu będą produkty pochodzenia zwierzęcego lub żywność zawierająca jednocześnie środki pochodzenia zwierzęcego i niezwierzęcego, działalność rejestrujemy u 1) powiatowego lekarza weterynarii (link: https://www.wetgiw.gov.pl/handel-eksport-import/rolniczy-handel-detaliczny ). Żywność pochodzenia niezwierzęcego należy zarejestrować u państwowego 2) powiatowego inspektora sanitarnego.
Warunki rolniczego handlu detalicznego
Rolnik w ramach tej działalności może przetwarzać i zbywać wytworzoną przez siebie żywność konsumentom końcowym a od 01/2019 także restauracjom, stołówką itp.. Kolejnym warunkiem jest pochodzenie żywności w całości lub w części z własnej uprawy, hodowli lub chowu przynajmniej 50% sprzedaży, a wartość sprzedaży nie może przekroczyć 40 000 zł rocznie. Do wysokości tej kwoty sprzedaż nie jest objęta podatkiem, powyżej tej kwoty zapłacisz 2% podatku.
Wymagania, które musi spełnić rolnik
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi w rozporządzeniu dotyczącym maksymalnej ilości żywności zbywanej w ramach rolniczego handlu detalicznego oraz zakresu i sposobu jej dokumentowania określił pewne warunki i limity. Należą do nich m.in.:
- przy przerabianiu produktów i ich sprzedaży nie można zatrudniać osób (wyjątkiem jest ubój i czynności z nim związane, przemiał zbóż, wytłoczenie oleju);
- za produkt roślinny pochodzący z własnej uprawy uważa się również mąkę, kaszę, płatki, otręby, oleje i soki wytworzone z surowców pochodzących z własnej uprawy;
- prowadzenie ewidencji sprzedaży.
- Oznakowanie miejsca sprzedaży żywności
Miejsce, w którym rolnik prowadzi rolniczy handel detaliczny powinno spełniać pewne wymagania. Musi ono być:
- czytelne i widoczne dla konsumenta;
- zawierać napis „rolniczy handel detaliczny”;
- wskazywać dane obejmujące imię i nazwisko albo nazwę i siedzibę podmiotu prowadzącego, adres miejsca prowadzenia produkcji zbywanej żywności, weterynaryjny numer identyfikacyjny podmiotu prowadzącego rolniczy handel detaliczny.
Pojęcie „rolniczy handel detaliczny” jest szersze od „sprzedaży bezpośredniej”, ponieważ dotyczy każdego rodzaju żywności, tj. pochodzenia zwierzęcego i niezwierzęcego, nieprzetworzonej i przetworzonej. Rolniczy handel detaliczny uwzględnia również produkcję oraz przetwarzanie żywności, np. produkcja serów, masła, jogurtów, wędlin, wędzonych ryb, dżemów, marynat, pieczywa (co nie jest możliwe w przypadku ww. sprzedaży bezpośredniej) i jej sprzedaż wyłącznie konsumentom końcowym, np. w gospodarstwie lub na targu.
Na koniec warto zapamiętać, że sprzedaż produktów spożywczych zarówno w jednej jak i drugiej formie bez rejestracji w wymienionych instytucjach jest nielegalna i grożą za to rolnikom kary grzywny.