Dofinansowanie na małe przetwórstwo i RHD
W listopadzie 2021 rusza nabór na Małe Przetwórstwo i Rolniczy Handel Detaliczny.
Nabór dotyczy osób na KRUS – tzn. rolników, domowników bądź małżonków rolników:
- podejmujących prowadzenie działalności gospodarczej w zakresie przetwarzania produktów rolnych w ramach co najmniej jednego z rodzajów działalności (załącznik nr 1); lub
- wykonujących lub podejmujących wykonywanie działalności w zakresie przetwarzania i zbywania przetworzonych produktów rolnych w ramach rolniczego handlu detalicznego;
oraz
- podlegających ubezpieczeniu społecznemu rolników w pełnym zakresie (KRUS);
- nie podlegających wykluczeniu z ubiegania się o przyznanie pomocy;
- posiadających numer identyfikacyjny producenta rolnego;
- Wsparcie może zostać udzielone podmiotom zdolnym do realizacji przedsięwzięcia, jednak wyłącznie wtedy, gdy jego realizacja nie jest możliwa bez udziału środków publicznych.
Limit pomocy:
500 tys. zł – w przypadku podmiotów wymienionych w punkcie 1 (powyżej)
200 tys. zł – w przypadku podmiotów wymienionych w punkcie 2 (powyżej)
Pomoc jest udzielana w formie refundacji części poniesionych kosztów kwalifikowalnych operacji. Refundacji podlegają koszty inwestycji kwalifikującej się do wsparcia, poniesione przez beneficjenta, w wysokości do 50 % kosztów kwalifikowalnych.
Do kosztów operacji, które kwalifikują się do wsparcia, zalicza się m.in. koszty:
- zakupu (wraz z instalacją):
maszyn lub urządzeń do:
– magazynowania lub przygotowania produktów rolnych do przetwarzania,
– przetwarzania produktów rolnych,
– magazynowania produktów rolnych lub półproduktów oraz przygotowania ich do sprzedaży,
– przetwarzania lub magazynowania produktów rolnych wyposażonych w instalacje związane z ochroną środowiska i przeciwdziałaniem zmianom klimatu,
aparatury pomiarowej, kontrolnej oraz sprzętu do sterowania procesem produkcji lub magazynowania,
oprogramowania służącego do zarządzania przedsiębiorstwem lub sterowania procesem produkcji, lub magazynowania,
wyposażenia niezbędnego do prowadzenia działalności w zakresie przetwarzania i zbywania przetworzonych produktów rolnych przez podmioty działające w ramach rolniczego handlu detalicznego - budowy, rozbudowy, nadbudowy, przebudowy lub remontu połączonego z modernizacją:
budynków i budowli wykorzystywanych do produkcji, magazynowania, handlu hurtowego lub kontroli laboratoryjnej produktów rolnych (obiektów podstawowych),
budynków i budowli infrastruktury technicznej związanej z użytkowaniem obiektów podstawowych,
pomieszczeń higieniczno-sanitarnych,
pomieszczeń pomocniczych służących przygotowaniu posiłków i pomieszczeń gospodarczych w budynku służących do przechowywania produktów żywnościowych, w przypadku inwestycji realizowanej przez podmioty działające w ramach rolniczego handlu detalicznego
„Koszty budowlane” będą kwalifikowane wyłącznie w zakresie niezbędnym do wdrożenia inwestycji polegającej na zakupie maszyn i urządzeń. - przygotowania dokumentacji technicznej operacji, w szczególności:
kosztorysów,
projektów technologicznych, architektonicznych lub budowlanych,
przygotowania biznesplanu,
sprawowania nadzoru urbanistycznego, architektonicznego, budowlanego w wysokości nieprzekraczającej 10 % pozostałych kosztów kwalifikowalnych. - zakupu środków transportu:
niezbędnych dla sprawnego przebiegu procesu technologicznego lub magazynowania,
służących do przewozu zwierząt przeznaczonych do uboju,
wykorzystywanych do sprzedaży produktów rolnych,
w postaci cystern, silosów, chłodni i izoterm, przeznaczonych do przewozu produktów rolnych, których transport powinien odbywać się w szczególnych warunkach.
Zakup środków transportu i używanych maszyn, urządzeń lub sprzętu jest całkowicie wykluczony z finansowania.
Kolejność przysługiwania pomocy:
Zależy od sumy punktów przyznawanych wg następujących kryteriów wyboru:
5 pkt – innowacyjność operacji
3 pkt – wiek wnioskodawcy (nie więcej niż 40 lat na dzień składania wniosku)
5 pkt – inwestycje związane z ochroną środowiska lub przeciwdziałaniem zmianom klimatu (załącznik nr 3)
3 pkt – uczestnictwo w unijnych lub krajowych systemach jakości
5 pkt – operacja dotyczy działalności w zakresie przetwarzania i zbywania przetworzonych produktów rolnych, w ramach rolniczego handlu detalicznego – podmioty określone w punkcie 2
2 pkt – prowadzenie działalności gospodarczej w sektorach przetwórstwa: mleka, mięsa, owoców i warzyw oraz zbóż – podmioty określone w punkcie 1
0-4 pkt – operacje realizowane na obszarach objętych bezrobociem